FŐOLDAL | HÍREK | KIADVÁNYOK | KONCERT | EXKLUZÍV | DALSZÖVEG | GALÉRIA | VIDEÓK | ZENELEJÁTSZÓ | VENDÉGKÖNYV | MSL-FANKLUB

Ez nem az egók harca volt Stinggel

[Metropol] Sting legújabb albuma és az ahhoz kapcsolódó turnésorozat szimfonikus tálalásban mutatja be a művész jól ismert slágereit. A Royal Philharmonic Concert Orchestrát Steven Mercurio vezényeli a budapesti koncerten is november hatodikán az Arénában. A karmester a közös munka mellett magyar kapcsolatairól is nyilatkozott.

Hogyan kezdett el Stinggel dolgozni?
– Február-március környékén kértek fel erre a turnéra, akkor találkoztunk először. Huszonnyolc dalt néztünk át abból a szempontból, hogy alkalmasak lennének-e a feldolgozásra, majd április környékén elkezdtünk dolgozni azokon. Meghangszereltük, meghallgattuk, áthangszereltük, újra áthangszereltük őket, ez áprilistól május végéig tartott. Fontos volt, hogy olyan változatig jussunk el, ami kényelmes Stingnek is, meg kellett találnunk a megfelelő egyensúlyt a dalokban. A Symphonicities album anyagát május végén rögzítettük.

Mit ért megfelelő egyensúly alatt?
– Kétféleképpen lehet rosszul keverni a szimfonikus zenekari kíséretet a popzenével. Az egyik esetében egy hetven-nyolcvan fős, teljes nagyzenekar játszik, a popbanda vagy énekes pedig nem illik bele az általuk nyújtott környezetbe, kilóg az egészből, kényelmetlen neki. Ilyenre nagyon gyakran van példa. A másik esetben a rockbanda dominál, a szimfonikus zenekar csak díszlet.
Mi mind a kettőt el akartuk kerülni, azt szerettük volna elérni, hogy teljesen egyenrangú partnere legyen az egyik együttes a másiknak. A szimfonikus zenekar nem lehetett túlzottan nagyszabású, nem uralkodhatott el a a rockegyüttes fölött, ugyanakkor tökéletesen kellett előadnunk a dalokat nekünk is. Sting számaiban rengeteg lehetőség van, de mi nem akartuk elnyomni őt.

Mennyire ismerte Sting dalait a közös munkát megelőzően?
– Egyáltalán nem. Néhányat hallottam már, a Fields of Goldot vagy a Desert Rose-t biztosan. Inkább Stinget ismertem, mint rockikont.

Hogyan készült ennek fényében a hangszerelésre?
– Minden létező verzióban meghallgattam az érintett dalokat. A legtöbbet ugyanis több változatban rögzítették, van élő, akusztikus és stúdiófelvétel is belőlük. Érdekelt, hogy mi volt a fontos Stingnek, amikor ezeket elkészítette, mert ami neki lényeges, az nekünk is fontos volt.

Kinek volt több beleszólása a dalok végleges változatába? Stingnek vagy Önnek?
– Mindent együtt csináltunk. Megmutattuk neki az általunk elképzelt változatot, ő pedig elmondta, mit szeretne változtatni rajta, ritmust, vagy bármi mást. Itt nem volt egók harca, hiszen itt Stingről és az ő zenéjéről van szó. Joga van hozzá, hogy a végeredmény úgy szóljon, ahogyan ő szeretné!

Már korábban is jó néhány elismert művésszel dolgozott együtt. Kire emlékszik közülük a legszívesebben?
– Azt gondolom, azért is kértek fel engem erre a munkára, mert nagyszerű crossover-zenészekkel dolgoztam együtt korábban. Ott volt például Chick Corea, akivel egy zongorakoncertet rögzítettünk, vagy Mark O'Connor hegedűművész. De dolgoztam a három tenorral is, így nagyon sok tapasztalatot szereztem.

Vezényel operát, balettet, klasszikus zenei műveket, szerzett már filmzenét is – van kedvence ezek közül?
– Az opera és a romantikus szimfonikus zenekarra írott művek. És szeretek kiváló kortárs zenészekkel is dolgozni.

Néhány hete a pécsi Pannon Filharmonikusokkal dolgozott együtt, de nem ez volt az első alkalom, hogy magyarokkal zenél.
– Igen, Pécsett egy klasszikus lemezt rögzítettünk Donizetti, Verdi és Gounod szopránáriáival, tavaly pedig a MÁV zenekarral is dolgoztam. Az újévi koncertet is én vezényeltem – nagyon jó élmény volt mind, szeretek magyarokkal dolgozni. Mindig sikeres, jó projekteket hozunk létre jó eredményekkel.

Krezinger Szonja

http://www.metropol.hu/kultura/cikk/616640


A bejegyzés trackback címe:

https://sting.blog.hu/api/trackback/id/tr152269033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Sting.hu ...brand new site - magyar Sting rajongói oldal

A Sting.hu nincs semmilyen hivatalos kapcsolatban Stinggel, lemezkiadójával, vagy menedzsmentjével. Az oldalon található cikkek, írások, képek, termék- és cégelnevezések tulajdonosaik szerzői- és védjegyoltalma alá eshetnek.

A hozzászólások a szerzõk tulajdonai, minden más tartalom:
(c) 1999 - 2010. - Attis

süti beállítások módosítása