FŐOLDAL | HÍREK | KIADVÁNYOK | KONCERT | EXKLUZÍV | DALSZÖVEG | GALÉRIA | VIDEÓK | ZENELEJÁTSZÓ | VENDÉGKÖNYV | MSL-FANKLUB

2018/11/24, Budapest, Hősök tere
Sting&Shaggy - 44/876 Tour

Összefoglaló, adatok a koncertről itt.

Közel 20 éve, 1999-ben, amikor elindítottam az első magyar nyelvű Sting rajongói weboldalt, majd a Magyar Sting Lista fanklubot, esküszöm nem gondoltam volna, hogy budapesti Sting koncert-kritikát fogalmazok meg 2018-ban is.

Tényleg Sting már 67, én is lassan annyi vagyok, mint ő huszon-évvel ezelőtt. A Felvonulási téren tartott, 2004-es T-Mobile Kapcsolat koncert után, - ahol aztán a nyári forróságban személyesen is találkozhattam a Police egykori frontemberével - pláne nem gondoltam, hogy pár száz méterrel arrébb és 14 évvel később ismét ~25 méterről csápolok bőszen a Message in a Bottle-ra, a Walking On The Moon-ra, az Englishman-re, az Every Little Thing-re, a So Lonely-ra, a Fields of Gold-ra, a Roxanne-re, a Shape Of My Heart-ra, zuhogó esőben és 6 fok Celsius-ban.

És persze rémálmaimban sem fordult meg Shaggy, aki 2018-ban letarolta Stinggel közösen a Hősök terét, a Milleniumi emlékmű és tetején Gábriel arkangyal vigyázó tekintetével kísérve. És forróság volt - a hidegen kopogó esőcseppek ellenére! Talán a mellkasig hatoló basszusgitár-mélyek, a nadrágszárat lebegtető lábdob miatt, vagy amiatt a maroknyi ember miatt, akik a színpadon zenéltek nekünk?! No, és persze az előzenekar Punnany Massif miatt is. Persze!

A zenekar ugyanolyan precíz lelkesedéssel adta elő a dalokat, mint amikor öt hónappal korábban Bulgáriában elindult a 44/876 turné. Shaggy végig ugrálta a színpadot, a többiek többnyire a helyükön gitároztak, billentyűztek, doboltak, vokáloztak. Shaggy volt a közönség-mozgató ember, Sting ritkán szólalt meg, talán csak a bemutatáskor lehetett hallani a beszédhangját. Ha már ott volt Shaggy, nem maradhattak el az ő legnagyobb slágerei. Az elvakult Sting-hívők persze szörnyülködve konstatálták a 90-es évek dancehall sztárját Sting mellett, de - egy-két kivételtől eltekintve - valójában egész jól illettek Sting reggae alapú dalai, Shaggy slágereihez. 

A 44/876 legdallamosabb nótái is felhangzottak a koncerten. Szám szerint 8 teljes dal, ami egész jó arány. Sting/Police dalokból 13 dalt hallhattunk, Shaggy szóló munkásságáról 6 dalban emlékezett meg a műsor. A turnén általában játszott Crooked Tree, valamint a hagyományos koncertzáró Fragile hiányzott a sorból, viszont kaptunk egy kis Bob Marley-t a Get Up, Stand Up segítségével. Az egy kicsit talán mellbevágó, hogy az aktuális album dalain kívül a legfrissebb játszott Sting szóló-dal, az 1999-ben, 19 éve megjelent Desert Rose volt. Holott azért - igaz enyhébb sikerrel - még két másik pop album - más-más stílussal 7 Sting lemez - jelent meg azóta. Nem voltak dalok a 2004-es Sacred Love-ról, a 2016-os 57th&9th-ről, az 1999-es Mercury Falling-ról, és az 1991-es The Soul Cages-ről sem. Nem mondhatjuk tehát, hogy ez egy Best of turné. Igaz, valódi, új dalokat hallhatott a közönség, most Shaggy-val és reggae-köntösben.

A gitároknál '91-óta Dominic Miller hallható, sőt immáron másodszor legidősebb fia, Rufus Miller is a csapatot erősítette gitárjaival. Apja és fia gyakran borultak össze. A billentyűket a Shaggy-vel érkező Kevon Webster kezelte, és a szuper vokalisták is reggae-vonalról érkeztek, akik egy-egy szólóénekkel is bemutatkozhattak a magyar közönségnek: Melissa Musique és Gene Noble. A dobok mögött felmentést kapott az utolsó 44/876 koncertre Josh Freese, aki visszautazott Hálaadásra az Egyesült Államokba a családjához. Ellenben az ő és Stingék dobtechnikusa és road-ja, a nem kevésbé képzett Noah Scott White püfölte a dobokat. Valószínűleg az elmúlt hónapokban volt elég ideje hangról-hangra (ütésről-ütésre?) betanulni a turné nótáit.

A közönség az esőt is egész jól viselte, hátul ugyan sok esernyő lógott be a "képbe". De az első 10-15 sorban kultúrált csápolás, táncolás folyt a koncert nagy részében. A nézők jól vették a jamikai sztár jelzéseit, integettek, énekeltek, vagy használták a mobiljuk lámpáját, ha kellett. A mobilok egyébként főleg a legismertebb daloknál kerültek elő a zsebekből. Nagyon sok volt a külföldi érdeklődő és nagyon sokan jöttek ki olyanok is, akik tényleg csak a rádiók best-of slágerlistáiból ismerik Stinget vagy Shaggy-t. Le a kalappal előttük! Több órát végigácsorogtak a tömegben, elviselték a több tízezer ember gondját-baját, a tolakodókat, a részegeket, a cigizőket, az esernyősöket, a mobilozókat, a hideget, az esőt. De, akkor is jól érezték magukat. Nem hagyták maguktól elvenni ezt az érzést a november végi hideg budapesti utcákon.

Ez volt a 10. Sting koncert Budapesten, ha hozzászámoljuk az elsőt, az 1988-as Human Rights Now! koncertet, melyet a Népstadion-ban tartottak, és Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Tracy Chapman, Youssou N'Dour, no és Bródy meg Hobo is a színpadon volt. Azóta a Kisstadiont kétszer, a Sportarénát ötször telítette meg csurig. Megtelt egyszer már a Felvonulási tér - állítólag félmillió emberrel -, most meg a fél Hősök tere, a fél Andrássy úttal, szintén több tízezer érdeklődővel. Köszönet jár érte a Hatoslottó harmincadik szülinapját ünneplő Szerencsejáték Zrt.-nek.

Állítja még valaki, hogy alig ismerik Stinget Magyarországon?!

Ha egy picit is része volt Sting magyar elismertségének a jelenleg a Sting.blog.hu címen futó oldal, a levelezőlista és a hozzá kapcsolódó Facebook-közösség, már megérte. Nekem mindenképpen! Jó lenne még legalább tízszer látni őt itthon, télen-nyáron, hóban-fagyban is akár!

Máté Attila - sting.blog.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://sting.blog.hu/api/trackback/id/tr3714392630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Sting.hu ...brand new site - magyar Sting rajongói oldal

A Sting.hu nincs semmilyen hivatalos kapcsolatban Stinggel, lemezkiadójával, vagy menedzsmentjével. Az oldalon található cikkek, írások, képek, termék- és cégelnevezések tulajdonosaik szerzői- és védjegyoltalma alá eshetnek.

A hozzászólások a szerzõk tulajdonai, minden más tartalom:
(c) 1999 - 2010. - Attis

süti beállítások módosítása