FŐOLDAL | HÍREK | KIADVÁNYOK | KONCERT | EXKLUZÍV | DALSZÖVEG | GALÉRIA | VIDEÓK | ZENELEJÁTSZÓ | VENDÉGKÖNYV | MSL-FANKLUB

Amnesty International
Human Rights Now!

Budapest, Népstadion
1988. szeptember 6.

Sting, Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Tracy Chapman, Youssou N'Dour, Hobó, Bródy János

The E Street Band:

Roy Bittan: keyboards
Clarence Clemons: saxophone, percussion
Danny Federici: organ
Nils Lofgren: guitars
Patti Scialfa: vocals, guitar
Garry Tallent: bass guitar
Max Weinberg: drums

1988-ban a világ az Egyetemes Emberi Jogok deklarálásának 40. évfordulóját ünnepelte. Az évfordulóra az Amnesty International koncertsorozatot rendezett szeptemberben és októberben 5 kontinens 19 városában a világ leghíresebb zenészeivel. London és Párizs után Budapest volt a harmadik helyszín a turnén, ahol Bruce Springsteen, Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman, Youssou N'Dour, valamint a Hobo Blues Band, és Bródy János Magyarországról voltak az előadók. A "Human Rights Now" (Emberi Jogokat Most) koncert a Magyar ENSZ Társaság védnöksége mellett került megrendezésre a budapesti Népstadionban, kilencvenezer néző előtt.

Track list:

Born In The USA
The Promised Land
Cover Me
Working In The Highway
The River
Cadillac Ranch
War
Thunder Road
My Hometown
Hungry Heart
Glory Days
Born To Run
Raise Your Hand
Chimes Of Freedom
Get Up Stand Up
...
They Dance Alone

www.brucespringsteen.hu

Egy e-mail:

"...
Sting borzasztó aranyos volt. Sajnos nem értettem, hogy miket beszélnek, mert eléggé elkéstünk, és a fotós nem hozott nekem tolmács fejhallgatót, én meg nem tudtam, hogy hol van, és eléggé meg is voltam illetődve. Tehát Sting borzasztó aranyos volt, egyfolytában a haját igazgatta. (Akkor még hosszú volt). Kiengedte, összekötötte, lazítgatta, idetette-odatette. Egyszer kapott egy kérdést, ami nagyon tetszett neki, harsányan nevetett. Itt jegyzem meg, hogy Bruce Springsteen (bocs ha rosszul írtam) is ott volt, és azzal kezdte tüneményes akcentussal, hogy: "Bocsánat, de nem beszélek magyarul". Erre az a f@szkalap Bródy, mikor rá került a sor azt mondta, hogy "Sorry, but I don't speak English". Ekkora surmóságot azóta sem hallottam tőle, bár feltételezni nem nehéz.

Ekkor tettem szert egy autógrammra Peter Gabriel-től. Sajnos Sting nagyon rohant, őt nem bírtam megállítani."

Kőváry Orsolya

Idézetek:

  • "You have the right to be free. Tell the government to support your rights." -- Folk singer Tracy Chapman told the capacity crowd at a concert in Budapest, Hungary. Many had come from across the Soviet bloc for the concert.
  • Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Tracy Chapman and Sting entertained a crowd of 81,000 in an eight-hour concert in Budapest, Hungary. The concert was organized by Amnesty International. Springsteen, who played for nearly two hours, was joined by spectators in singing "Born in the U.S.A."
  • Bruce Springsteen, Sting, Peter Gabriel, Youssou N'Dour and Tracy Chapman began traveling the world  on Sept. 2, playing concerts in 19 cities, including Philadelphia; Paris; London; Harare, Zimbabwe; Sao Paulo, Brazil, and Mendoza, Argentina, near the Chilean border. While the artists have said that their mission - to draw attention to human rights - has generally been accomplished, they and the tour's organizer, Amnesty's Jack Healey, continue to hope that negotiations with the Soviet Union will result in a concert there before Dec. 10, Human Rights Day.

The only Amnesty show in the Eastern bloc was in Budapest, Hungary, on Sept. 6. "We're still working on it," Healey said of the Soviet show from the tour's stop in Sao Paulo last week. "We're doing all we can, and it's a situation where if they make the offer, we'll go. Right now we don't know when no is yes and yes is no. But everyone's prepared to come back to do it." The tour covered nearly 35,000 miles, and Healey reported that the musicians were "healthy, happy, extremely cooperative" through what he considered rough traveling conditions.

            > POPCORN - Hungary
            > Human Rights Now! - Tour Gegen Torture
            > 1988. október, november

 

 

Sztárparádé: Youssou N'Dour, Peter Gabriel, Bruce Springsteen, Tracy Chapman, Sting
 
Felhőszakadásszerűen záporozik az eső a fekete felhőkből Budapest felett. Heves szélrohamok söpörnek végig a Népstadion karéján, hideg nyirkosságot hintve szét az utolsó szegletig. A zsúfolásig megtelt arénában ennek ellenére felfokozott a hangulat.
Amikor pedig éjféltájban Bruce Springsteen lép a színpadra a 85 000 néző egy emberként ovációval köszönti a sztárt. Springsteen fekete bőrdzsekiben, sötét farmerban, vállán gitárjával lép a mikrofonhoz, kezében egy kis cédulával. A cetlit silabizálva, láthatóan küszködve a kifejezési nehézségekkel lassan, tagolva magyarul mondja: "Örülök, hogy Budapesten járhatok. Dalaimmal szeretném azt az álmot elmesélni, amit mindannyian álmodunk, ami a szabadságról szól."

Aztán nevetve felemeli a fejét, széttárja a karját és megjegyzi: You are my teachers! Was that Okay? (Ti vagytok a tanáraom! Jól mondtam?) - aztán amikor az E-Street Band a 12 000 watttal megszólaló erősítőkön a Born In The USA-t kezdi játszani és Springsteen "beindul" a színpadon, a közönség tetszése jeléül azonnal tapsolni kezd, s a dal refrénjét már az előadóval énekli. Egyedülálló élmény ez a rajongók számára, akik közül sokan a környező szocialista országokból érkeztek.
Szeptember 6-án délután 18 órakor kezdődött ez a nagyszabású szabadtéri koncert egy turné keretében, amely a Live Aid koncert mellett a legjelentősebb ilyen akciónak számít. Olyan sztárok, mint Peter Gabriel, Sting, Bruce Springsteen, Tracy Chapman játszanak az emberi jogokért, és az Amnesty International szervezésében programjukkal körbeutazzák a Földet, 16 koncertet adva 4 kontintensen.

A popzene rajongói már hetek óta rock and roll-lázban égtek. A jegyek 250 forintba kerültek, s az eseményre kb. 400 busszal érkeztek vidékről és más országokból is. Volt aki háromnapos program keretében. De a várható élmény minden fáradtságot megér. A jegyek elővételben elkeltek, végül is a nyugati rockzene krémjét láthatják a színpadon, akik ezen az estén is gázsi nélkül énekelnek az emberi jogokért, a szabadságért, a bebörtönzések ellen.

Késő délután a szenegáli Youssou N'Dour nyitja a koncertet hattagú zenekarával. A stadion ekkor még csak félig telt. A táncos etno-popot a közönség udvarias tapssal fogadja. Magyarországon az ilyen stílusú zenét még kevéssé ismerik, és a francia átkötő szöveget sem értik sokan. A következő fellépő a hazai Hobo Blues Band. Az énekes, Hobo köré szerveződött zenekar épp olyan népszerű Magyarországon, mint Herbert Grönemeyer az NSZK-ban, egyike a legismertebb zenekaroknak a szocialista országokban. A társadalomkritikai szövegeket a rajongók együtt éneklik az énekessel, a hangulat érezhetően emelkedőben.

Tracy Chapman egy száll gitárral áll a mikrofon mögé, előadása így is hatásos. Dalaival - I ast Cars, Talkin'bout a Revolution - meghódítja a közönséget.

Peter Gabriel nem saját zenekarával érkezett. Két nap állt rendelkezésére, hogy Sting és az E-Street Band zenészeivel összepróbáljon 8 dalt. De koncertje így is élmény. Ő az első aki ráadást is énekel. A Biko című dalt a meggyilkolt dél-afrikai polgárjogi harcos emlékére írta. Előadása közben fények ezrei gyulladnak ki. Gabriel a bal öklét magasba lendítve, mint üzenetet énekli a dal utolsó sorait: "Egy gyertyát elolthatnak, de a tüzet már nem. Ha a tűz fellángol, vihar sem olthatja el!"

Amikor este 10 óra után Sting lép a színpadra, heves szélrohamok söpörnek végig a stadion fedetlen lelátóin. Sting egy órát tartózkodik a színpadon zenekarával, és az aréna leírhatatlan tetszéssel fogadja a 36 éves angol produkcióját, többek között a They dance alone-t, amely a chile-i rezsim áldozatairól szól, s amelynek refrénjét Sting magyarul énekli.

S aztán ő jelenti be azt a sztárt, akit annyira vár a közönség: "Bosst" Amerikából, Bruce Springsteent. Sting később visszatér a színpadra, együtt énekli Springsteennel a Down to the Rivert, majd a Boss egyedül maradva, zenekara kíséretében sorra énekli nagy slágereit, a Born to Runt, a Pink Cadillacet és a többit. A War előadása közben a színpad szélén állva kiáltja: Háború, mire jó - abszolút semmire! A mikrofont újra és újra a közönség felé fordítja, hogy szavait a stadionban is visszhangozzák.

Két órával a koncert előtt tartott sajtótájékoztatón Springsteen 200 újságíró előtt kijelentette: "Ott, ahol a zene embereket köthet össze, kötelességünk játszani!" Ennek a vállalásnak a jegyében utazza be ez a sztárcsapat a világot, hogy bizonyítsa, a rock is lehet összekötő kapocs a népek között, a rockkal is felemelhetjük szavunkat az elnyomás ellen.

KÉPEK:

Az emberi jogokért rendezett rockmaratoni csúcspontja: Bruce Springsteen

A fesztivál szupersztárja: Bruce Springsteen

Sting magyarul énekli a They dance alone-t

Hobo, Herbert Grönemeyer típusú sztár Magyarországon

Peter Gabriel és Youssou N'Dour

85 000 rajongó előtt totális rock Budapesten

Tracy Chapmant szívébe zárta a közönség

Sokan érkeztek a környező országokból is

Bruce és a menedzsere, Laurel Keith

Háromnapos út a Bossért, moszkvai rajongók

Sztárparádé 200 újságíró jelenlétében

Egy jegy ára (100 Ft?)

POPCORN West - POPCORN Ost találkozása: Thomas Bork (balról) és Tőrös István főszerkesztő. A POPCORN-stáb a magyar főszerkesztő (és egyben az ENSZ-koncert sajtófőnöke) meghívására érkezett Budapestre.

Köszönet a cikkekért a magyar Bruce Springsteen honlapnak:
www.brucespringsteen.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://sting.blog.hu/api/trackback/id/tr662096489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Sting.hu ...brand new site - magyar Sting rajongói oldal

A Sting.hu nincs semmilyen hivatalos kapcsolatban Stinggel, lemezkiadójával, vagy menedzsmentjével. Az oldalon található cikkek, írások, képek, termék- és cégelnevezések tulajdonosaik szerzői- és védjegyoltalma alá eshetnek.

A hozzászólások a szerzõk tulajdonai, minden más tartalom:
(c) 1999 - 2010. - Attis

süti beállítások módosítása