FŐOLDAL | HÍREK | KIADVÁNYOK | KONCERT | EXKLUZÍV | DALSZÖVEG | GALÉRIA | VIDEÓK | ZENELEJÁTSZÓ | VENDÉGKÖNYV | MSL-FANKLUB

A MAGYAR STING KONCERT ELÕKÉSZÜLETEI 
Interjú a szervezõvel 
2000.04.20

A Sting koncert közeledtével megkerestem az eseményt rendezõ Multimedia Concerts egyik munkatársát, Cser Bálintot, hogy válaszoljon email-ben kérdéseimre.

- Négy év elteltével Sting ismét Magyarországon ad koncertet. A koncertnek - a BS tragédiája miatt - különös kálváriája volt. Mikor merült fel az ötlet, hogy Sting Magyarországon koncertezik? A magyar szervezõk vagy Sting menedzsmentje kezdeményezi a koncertet? Kivel kell tartani a kapcsolatot?
 
- Az egyes mûvészek leginkább egy új lemez megjelenésekor indulnak turnézni. Egyrészt azért, hogy népszerûsítsék új albumukat, másrészt azért, hogy a közönség, élõben is láthassa kedvenceit. 
Szinte minden esetben a külföldi menedzsment kezdeményezi egy koncert, egy turné szervezését. Ez azzal kezdõdik, hogy az egyes koncertszervezõ cégeknek kiajánlják a zenekart egy adott idõszakra. Ha a szervezõ úgy gondolja, hogy az országban van kereslet a zenekarra, akkor ajánlatot tesz. Ha a menedzsment elfogadja, akkor kezdõdhet a szervezés, ha nem fogadja el, kezdõdhet az alkudozás. 
Ha egy nagy sztárt egyetlen bulira szeretne szerzõdtetni valaki, akkor az nagyságrendekkel több pénzbe kerül, mintha egy turnéban lévõ zenekarnak vagy mûvésznek szervez koncertet. 
Mind a technikai, mind a pénzügyi és promóciós feladatok elvégzésére megvan a munkaerõ mindkét fél oldalán.

 

- Mivel jár egy ilyen koncert megszervezése? Hogy kezdtél neki a munkának?

 

- Legelsõ lépésben helyszínt kell keresnünk, majd az adottságait kell megvizsgálni, hogy alkalmas-e arra, hogy megszervezzünk ott egy bulit. A helyszín kiválasztása függ a kereslettõl és a zenekar technikai igényeitõl is. Sajnos Budapesten elég kevés koncertnek alkalmas helyszín van. A Budapest Sportcsarnok leégésével még nehezebb dolgunk lesz a jövõben. A BS tragédiája személy szerint nekem is nagy szomorúság, mert ez volt az a csarnok, ahol a legszívesebben dolgoztam. 
Az én munkám a koncert technikai részének lebonyolítása. Ez magába foglalja a hang-, és fénytechnika, színpad, helyszín, étkeztetés, szállítás, stb. ügyek szervezését. 
Minden együttes rendelkezik egy ún. "rider"-el, amelyben a mûvész igényei vannak felsorolva nagy pontossággal. Rajzok és leírások vannak a hang-és fénytechnikát illetõen. Pontos lista arról, hogy a mûvész mikor és mit szeretne enni és inni, még az is, hogy mennyi törülközõre van szüksége. A koncert technikai szervezése erre a rider-re épül, ebbõl dolgozok.

 

- A BS leégett. Gondolom egy csomó munka vált feleslegessé az eredetileg február 27.-re tervezett koncert elhalasztása miatt. Mi volt az elsõ teendõd a koncerttel kapcsolatban?

 

- Az elsõ és alapvetõ teendõ új alternatív helyszín, helyszínek keresése és foglalása annak érdekében, hogy a koncertet mindenképp meg tudjuk tartani. Nehéz dolgunk volt, mert a BS volt a legnagyobb fedett csarnok Magyarországon. Ugyanúgy "indoor" helyszínt kellett keresnünk tekintettel a februári hidegre. A következõ legnagyobb fedett csarnok Nyíregyházán van. Természetesen Budapesten is vannak hasonló termek, de mindnek hatalmas problémája - koncertszervezés szempontjából - a kis belmagasság. Egy komolyabb zenekar minimális igénye 11 méteres belmagasság. Ez azért van, hogy a fénytechnika ne legyen túl közel hozzájuk. (Gondoljunk bele abba, hogy egy színpad két méter magas, a mûvész 1,80. A tetõre függesztett fénytechnika a motorokkal, hidakkal és a lámpákkal együtt legalább 1 - 1,5 méterrel lejjebb van mint a tetõ. Egy 8 méter belmagasságú helyen már csak 2,5 - 3 méter van a mûvész feje és a lámpák között.) 
Mivel nem igazán van más olyan fedett helyszín, amely alkalmas ennyi ember befogadására és technikailag is megfelel az elvárásoknak, ezért az volt a célunk, hogy szerezzünk egy másik dátumot nyárra. Ez sikerült. Így került a Sting koncert ismét a Kisstadionba.

 

- Pletykák keringtek arról, hogy az eredeti idõpontban, ám egy sátorban kerül sor a tervezett koncertre. Milyen lehetõségek jöttek szóba a szervezéskor?

 

- Valóban volt szó egy sátorról. Tekintettel arra, hogy a BS szinte mindig telített volt sportrendezvényekkel, kiállításokkal, vásárokkal, koncertekkel, az így elmaradt rendezvényeket valahol meg kell tartani. A sátor gyors megoldásnak bizonyult volna, de hatalmas járulékos költségei voltak. Részben ezért nem jött össze. 
Mostanra már sikerült találnia egy befektetõt az NSI-nek, aki vállalja, hogy felépít és üzemeltet egy könnyûszerkezeti elemekbõl, ideiglenesen felállított csarnokot, mely alkalmas a fent említett rendezvények fogadására.

 

- Közvetlenül a koncert elõtt mi lesz a szervezõ Multimedia Concerts feladata?

 

- A buli elõtt nagyon felgyorsulnak az események. Minden korábban elvégzett munka ellenõrzése és az újonnan beérkezõ problémák megoldása. Sok ember pontos munkájára van szükség, ahhoz, hogy minden stimmeljen. Az évek folyamán kialakult egy stílus, ahogy ez a folyamat mûködik. Úgy érzem remek és hozzáértõ emberekkel, cégekkel vagyunk körülvéve, akik munkája nélkül nem lenne sikeres egy koncert.

 

- Lehet-e tudni valamit Sting magyarországi programjáról? Megnézi a várost, vagy a környéket? Találkozik-e ismert személyekkel? Egyáltalán mennyi idõt tölt el nálunk? Vagy ez a koncert napjáig titok marad?

 

- Sting budapesti programjairól még nincs hír. Ezek az információk a buli elõtt néhány nappal, de leginkább a koncert napján derülnek ki. Véleményem szerint ez nagyban függ a mûvész aznapi hangulatától is. 
Természetesen ezek a programok titokban maradnak, hogy Sting "nyugodt" körülmények között tudjon szórakozni városunkban.

 

- Várható-e TV felvétel?

 

- TV felvétel nem készül a koncertrõl.

 

- A koncert után milyen feladata marad a szervezõknek?

 

- A buli után kezdõdik a bontás, elpakolás. Miután mindez megtörtént, a kamionok, amelyek a zenekar hang-, és fénytechnikai felszereléseit és egyéb kellékeit szállítják, elindulnak a következõ helyszín felé. A határokon - és Budapesten - lévõ vámhivatalok és határõrségek segítségével gyorsan el tudjuk végezni a vámolást és a kiléptetést.  A cél az, hogy minél elõbb kijussanak az országból és elérjék a következõ országot, várost, ahol akár már másnap reggel kezdõdik minden elölrõl.

 

- Köszönöm a válaszokat és sikeres szervezést kívánok a június 12-i Sting koncerthez!
 
Máté Attila
Brand New Site
 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://sting.blog.hu/api/trackback/id/tr92714784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Sting.hu ...brand new site - magyar Sting rajongói oldal

A Sting.hu nincs semmilyen hivatalos kapcsolatban Stinggel, lemezkiadójával, vagy menedzsmentjével. Az oldalon található cikkek, írások, képek, termék- és cégelnevezések tulajdonosaik szerzői- és védjegyoltalma alá eshetnek.

A hozzászólások a szerzõk tulajdonai, minden más tartalom:
(c) 1999 - 2010. - Attis

süti beállítások módosítása