FŐOLDAL | HÍREK | KIADVÁNYOK | KONCERT | EXKLUZÍV | DALSZÖVEG | GALÉRIA | VIDEÓK | ZENELEJÁTSZÓ | VENDÉGKÖNYV | MSL-FANKLUB

Fiction Plane

2011.01.16. 21:04

A Fiction Plane Sting legidősebb fiának, Joe Sumnernek a rockbandája.

Joseph (Joe) Sumner 1976. november 23-án született. Sting első gyermeke, legidősebb fia. Nevét anyai nagyapjáról kapta. (Sting.hu - Exkluzív - életrajzok)

A zenekart Londonban 2001-ben alapították eredetileg Santa's Boyfriend névvel és négy fővel. Jelenleg trio a felállás. A zenekarvezető énekes és basszusgitáros Joe Sumner (a képen középen), a ritmusgitárt Seton Daunt (jobbra) kezeli, a doboknál az amerikai Pete Wilhoit (balra) ül.

 

Az első lemezek

A Fiction Plane első nagylemeze 2003-ban jelent meg Everything Will Never Be OK címmel az MCA Records-nál. A vezető kislemez a Hate című dalból készült. Nem sokkal az album megjelenése után csatlakozott a zenekarhoz Pete Wilhoit dobos (Olly Taylor-t váltva). 2005-ben a zenekar már a Geffen Records-nál jelentette meg 4-dalos EP-jét Bitter Forces and Lame Race Horses címmel.

2006-ban Sting, Broken Music turnéjának előzenekaraként felléptek a Budapest Sportarénában. Ugyanebben az évben átigazoltak az Interscope Records-hoz és kilépett az addigi basszusgitáros/billentyűs Dan Brown a zenekarból. A ritmusgitárt a basszusra cserélte le Joe a zenekar élén és elkezdtek dolgozni a Left Side of the Brain c. albumon, amely a Bieler Bros. Records-nál jelent meg 2007-ben.

Az album és az arról kimásolt Two Sisters és a Death Machine kislemezdalok hatalmas sikerek volt Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában. Sikeresek Észak-Amerikában is, néhány daluk már filmbetétdal is lett. A nagylemez a 46. lett a Billboard Heatseeker lemezlistáján, Hollandiában a 10. lett 2007-ben. A zenekar fellépett Jay Leno és Jimmy Kimmel tv műsoraiban is ezekben az időkben. 2008-ban megjelent a Left Side of the Brain limitált turnékiadása Franciaországban, amely öt bonusz-dalt egy videoklipet és egy rejtett dalt is tartalmazott. Közben a The Police előzenekaraként adtak koncerteket.

Az It's A Lie videoklip 2008. novemberében jelent meg a YouTube-on. A klip rendezője Joe féltestvére Jake Sumner.

2009-ben megjelent a Fiction Plane első koncert DVD és CD kiadványa a Paradiso, a XIII Bis Records-nál, a 2008. december 7-i amszterdami teltházas koncert felvételéből.

 

Sparks - az új album

Már 2009-ben rögzítésre kerültek, de csak 2010. februárjában fejeződtek be a harmadik Fiction Plane stúdióalbum munkálatai. A Sparks c. album 2010. május 10-én jelent meg a Roadrunner Records-nál a kontinensen, Angliában és az Egyesült Államokban ősszel adták ki a nagylemezt. Az első kislemezdal a Push Me Around volt, videoklip is készült hozzá, de végül a videót mégsem jelentették meg. 2010. szeptemberében megjelent az Out Of My Face "rendes" klippel. Ebben az évben sikeres nyugateurópai turnén vettek részt. nagyszerű daluk még a You Know You Are Good (LaLaLa Song).

 

Koncert-zenekar

A zenekar több alkalommal fellépett a 2006-os Broken Music turné előzenekaraként (Budapesten is), és a The Police turnén is. Joe együtt szerepelt apjával a Welcome To The Voice opera színházi előadásaiban Párizsban (interjú Sting fiával magyarul itt), közreműködött az If On A Winter's Night című albumon, de vokalistaként testvéreivel szerepelt már a '85-ös The Dream Of The Blue Turtles lemezen is.  Sting koncertjén a holland Symphonica in Rosso fesztiválon ő is közreműkdött apja Next To You c. dalában. Az 50-fős nagyzenekar segítségével a Two Sisters-t is előadta Joe a koncerten. Az osztrák Klimmstein 2011-es Paris, Paris számában Joe Sumner is közreműködik. A zenekar ezzel a dallal nevez az Eurovíziós dalfesztiválra.

A Fiction Plane a kezdeti útkeresés után a műfajon belül már elég jó kritikákat kap. Többször hasonlítják Joe-t és a zenekar dalait a Maroon 5-hoz. Újabb dalaik már dallamosabbak, fülbemászóbbak, mint a korai, néhol punkos szerzemények, ezért egyre nagyobb rajongótáborral rendelkeznek.

Joe Sumner új szerzeményeit gyakran kis klubbokban teszteli a közönségen IllegalMoveman néven. A turnék közötti szünetekben a gitáros Seton Daunt saját dalokat készít, rögzít és ad elő egy, a feleségével, testvéreivel és barátaival közös bandával a The Daunting-gal. A dobos Pete Wilhoit New Yorkban felkapott koncert-session zenésze Ari Hest és Amy Kuney zenekarának.

 

Fiction Plane diszkográfia:

  • 2003 - Everything Will Never Be OK
  • 2005 - Bitter Forces and Lame Race Horses - EP
  • 2007 - Left Side of the Brain
  • 2009 - Paradiso - live DVD - 2CD
  • 2010 - Sparks

 

Videók:

Everything Will Never Be OK - 2003

Hate - 2003


Cigarette - 2003

Soldier Machismo - 2003

 


 

American Standard - 2005

 


 

Two Sisters - 2007

Death Machine - 2007

It's A Lie - 2007

 


 

Push Me Around - 2010

Out Of My Face - 2010

Denied - 2010

You Know You Are Good (LaLaLa Song) - 2010

[FictionPlanet.com] [Facebook]

 


A bejegyzés trackback címe:

https://sting.blog.hu/api/trackback/id/tr502588762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Sting.hu ...brand new site - magyar Sting rajongói oldal

A Sting.hu nincs semmilyen hivatalos kapcsolatban Stinggel, lemezkiadójával, vagy menedzsmentjével. Az oldalon található cikkek, írások, képek, termék- és cégelnevezések tulajdonosaik szerzői- és védjegyoltalma alá eshetnek.

A hozzászólások a szerzõk tulajdonai, minden más tartalom:
(c) 1999 - 2010. - Attis

süti beállítások módosítása