FŐOLDAL | HÍREK | KIADVÁNYOK | KONCERT | EXKLUZÍV | DALSZÖVEG | GALÉRIA | VIDEÓK | ZENELEJÁTSZÓ | VENDÉGKÖNYV | MSL-FANKLUB

Előző két cikkünkben négy-négy dalt hallgattunk meg Sting, If On A Winter's Night... c., most megjelent, új albumáról. A folytatásban újabb négy szám következik.

Mivel elég bonyolult megérteni miért nyúlt a Roxanne énekese a hagyományos brit népköltészethez, klasszikus zeneszerzőkhöz és írókhoz, érdemes utánanézni a dalok eredetének, illetve a művek által tárgyalt témáknak.

Indítsuk el a lejátszót:

 

9. Now Winter Comes Slowly - A tél lassan közelít

Zene: Henry Purcell, Szöveg: Thomas Betterton, Hangszerelés: Sting

attis: 009Egy újabb Purcell áriához érkeztünk. Talán így akar adózni az egyik legnagyobb angol, barokk zeneszerző előtt Sting, Purcell születésének 350. évében. Ez a szomorkás, a tél hidegét érzékeltető dalocska, valójában Purcell másik nagy művéből a "Tündérkirálynő" c. operából való, ami viszont nem más, mint William Shakespeare vígjátékának, a Szentivánéji álomnak a zenei feldolgozása.

Sting a vidám darab leghidegebb részét választotta ki mostani albumához. A vokál mellett csak vonósokat hallhatunk, no és egy kis szintetikus atmoszférát, ami a hideg jégcsapokat még jobban érzékelteti. Ebben a videóban Jonathan Stuckey énekli a Purcell áriát.

Sting-vokál, Daniel Hope-hegedű, Dov Scheindlin-mélyhegedű, Melissa Meell-cselló, Ira Coleman-bőgő, Robert Sadin-hangeffektek

 

10. The Hounds Of Winter - A tél kopói

Zene és szöveg: Sting

Végre egy ismerős darab. A The Hounds Of Winter az 1996-os Mercury Falling album legelső dalaként vált ismertté, de ismert még a 2001-es ...All This Time koncertlemezen található változata is a dalnak. Első sora a '96-os lemez névadója is lett, amelyet több változatban is lehet értelmezni. Merkúr elbukik avagy a higanyszál esik. Sting zenekara egyébként a Mercury Falling turnén is az első dalként játszotta a nótát, még Vinnie Colaiuta pergőjével indítva a dalt, a billentyűknél pedig az azóta elhúnyt Kenny Kirkland billentyűzött. Ehhez a dalhoz most viszont meghívást kapott David Sancious ('91-'94 között Sting zongoristája), aki Julian Sutton mellett orgonázik a dalban.

A nóta mostani változata sokkal szabadabban, kötelékektől mentesen indul és csak később, a harmadik versszaknál kapjuk meg a jól ismert verzió rockosabb ütemeit, de szigorúan most is népi hangszereken. Egyedül csak Dom cifra akusztikus gitárjátéka fordul el néha a rock felé.

A nóta egyébként egy elhagyott szerelmesről szól, aki füléig húzott kabátban sétál a hidegben, és persze csak a tél kopói kísérik őt. Már csak a tipikus stinges farkasvonyítás hiányzik a Hounds Of Winter végéről.


The Hounds Of Winter, ...All This Time, Live, 2001/09/11, Tuscany

Sting-vokál, Dominic Miller-gitár, Julian Sutton-organa, Kathryn Tickell-hegedű, Vincent Segal-cselló, Mary Macmaster-hárfa, Cyro Baptista-ütősök, Bijan Cheminari-ütősök, Lisa Fischer-vokálok, John Ellis-basszus klarinét, David Sancious-orgona, Bashiri Johnson-ütősök

attis: 006

 

11. Balulalow

Zene: Peter Warlock, Szöveg: Tradícionális, Hangszerelés: Sting

A Balulalow tradícionális szöveggel és Peter Warlock XX. századi angol-welszi zeneszerző (Bartók Béla pályatársa és nagy rajongója) 1919-es kompozíciójával került Sting téli albumára. A bibliai témájú altató gyakran feldolgozott ének a templomi kórusok műsorában és sűrűn fordul elő a karácsonyi válogatásokon is. Talán a King's College kórusának felvétele hasonlít a legjobban a Stingtől hallható változatra is.

A fődallamot a háttérvokálos másik szólama, valamint a kórus fülbemászó, altató zümmögése teszi még élvezetesebbé. A középrészben aztán megszólal Chris Botti tiszta, egyszerű trombitaszólója is.

attis: 010Sting-vokál, Jasmine Thomas-háttér vokál, Vincent Segal-cselló, Charles Curtis-cselló, Chris Botti-trombita, Daniel Druckman-pergődob, Lisa Fischer-háttérvokál, Bashiri Johnson-dob, Strings of Musica Aeterna-vonós kamara zenekar

 

12. Cherry Tree Carol - A cseresznyefa

Tradícionális, Hangszerelés: Jean Ritchie

A tradícionális folkdal homályosan követi a bibliai szöveget (Máté, 20); a dal változatai Európa és Amerika szerte fellelhetők. Józsefet először féltékeny férjként mutatja be, aki Máriát kérdőre vonja a gyermek apja felől. A cseresznyefa ágának csodálatos lehajlása és a gyümölcs felkínálása azonban meggyőzi Józsefet a mennyei beavatkozásról. (Parlando, 2001/3)

A nóta több dallammal, hangszereléssel, főleg countrys változatként terjedt el az angolszász körökben. A Soul Cake-nél megismert Peter, Paul & Mary trio feldolgozása is eléggé népszerű, ahogy a Jean Ritchie féle is (1952). Sting is az ő változatát dolgozta fel. A csupasz dalban Sting egyetlen gitárral, vagy talán lantal kíséri saját énekét.

Érdekesség, és talán nem is véletlen, hogy Sting jelenlegi lemezkiadóját (Martin Kierszenbaum [B. Recluse] cége) Cherry Tree Records-nak hívják.

Sting-vokál, lant


Tartsunk újabb szünetet a következő dalok előtt...

TOVÁBB A KÖVETKEZŐ RÉSZRE...

Máté Attila
stinghu@t-online.hu
www.sting.hu

 


A bejegyzés trackback címe:

https://sting.blog.hu/api/trackback/id/tr381480125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Sting.hu ...brand new site - magyar Sting rajongói oldal

A Sting.hu nincs semmilyen hivatalos kapcsolatban Stinggel, lemezkiadójával, vagy menedzsmentjével. Az oldalon található cikkek, írások, képek, termék- és cégelnevezések tulajdonosaik szerzői- és védjegyoltalma alá eshetnek.

A hozzászólások a szerzõk tulajdonai, minden más tartalom:
(c) 1999 - 2010. - Attis

süti beállítások módosítása