FŐOLDAL | HÍREK | KIADVÁNYOK | KONCERT | EXKLUZÍV | DALSZÖVEG | GALÉRIA | VIDEÓK | ZENELEJÁTSZÓ | VENDÉGKÖNYV | MSL-FANKLUB

Halloween-től Karácsonyig

2009.10.09. 09:00

Halloween-től Karácsonyig


Sting
If On A Winter’s Night…


2009. október 26.
Deutsche Grammophon

 
[Sting.hu] Vajon mi készteti az olyan nagyszerű dalok szerzőjét, mint a Roxanne, az Englishman In New York, vagy a Desert Rose, hogy több száz éves dalokat énekeljen friss lemezein. Először a Songs From The Labyrinth-el látogatott a középkorba Sting, lanttal a nyakában, most viszont az elmúlt évszázadok folk és klasszikus zenéiből válogatott egy köteggel. Ihlet nélküliség, kiadói szerződés?
 
Persze nehezen várható egy újabb Desert Rose, egy  Message In A Bottle, de feltűnően nagy a kihagyás Sting 2003-as utolsó, Sacred Love c. albuma óta. A nemrég a Police-szal hatalmas monstre turnét adó énekes most sötétebb, befelé forduló, depresszív énjét vette elő és vetíti ki azokra a kelta, angolszász eredetű folk dalokra, melyek a télről, a hitről, az éjszakáról, a csendről illetve erről az egész sötétbe forduló világról szólnak.
 
A télre való felkészülés ugyanis már a halottak, a mindenszentek napjával megkezdődik. Innen indulnak Sting egy albumba foglalt dalai is: Gábriel arkangyal leszáll a mennyből, szárnyai a havat seprik. A gyermekek süteményért kopogtatnak be a házakba Halloweenkor. Hallelúja Jézusnak – énekli a kórus, miközben a hideg tengeren éri a hajóst a Karácsony. Tán jobb lenne megfagynunk, pedig a havas tetejű házakban a kandalló meleg fénye forrósítja át a lelkeket. A tél viszont hiába érkezik lassan, a kutyák csak csaholnak a szélben. Az ablakok mögött altatódal hallatszik, majd egy újabb ima, s egy dal a Szent Családról.
 
Akik arra számítanak, hogy Sting a Csendes éjt, meg a First Noel-t énekli azok csalódni fognak. Azok is, akik fülbemászó slágereket keresnek a lemezen. Akik viszont a téli estéket egyedül, esetleg magányosan, a meleg kandalló és egy pohár bor mellett töltik el, jó barátokra találhatnak a dalok között. Vannak klasszikus hangszerelésű művek, komplett népdalok néhány akusztikus hangszerre és teljes kocsmai zenekarra meghangszerelve is, de jól elrejtve egy kis Stinges jazz is hallható. Sőt ezen a koncept albumon néhány apró kis csemege is található majd a dalok között.
 

Kathryn Tickell, Mary MacMaster, Sting, Dominic Miller, Julian Sutton, Bijan Cheminari
 
Üde színfolt a ’96-os The Hounds Of Winter újragondolása és jól illeszkedik a dalsorba a kislemezek B-oldalára száműzött Lullaby For An Anxious Child altatódala is. A Sting rajongók kedvence viszont talán csak ez a két dal lesz, esetleg a Soul Cake mozgatja meg a gyűjtők fantáziáját, ahogy a fentebb említett jazzes befejezéssel bíró The Burning Babe. De aki Purcell és Schubert művek átdolgozásaira vágyik az is talál magának valót a lemezen, ahogy a tradicionális és keresztény folkdalok fanjai is. Egyik-másik mű nem lesz ismeretlen a Sting-rajongók számára, hiszen a Gabriel’s Message és a kibővített lemez Bethlehem Down c. dala korábbi karácsonyi válogatásokon, más változatban már hallható volt Stingtől.
 
Az biztos, hogy így vagy úgy, de Sting mindegyik dalhoz különleges módon nyúlt hozzá. Az If On A Winter’s Night... nem lesz a szirupos karácsonyi slágerlisták sztárja, ám a szakma biztos dicsérni fogja a nagyszerű hangszerelés és a különleges dalválasztások miatt, de a közönség nehezen fogja kegyeibe fogadni ezt a lemezt, úgy mint Sting albumot. A dalok átmenetet képeznek a lantos album és egy hagyományos folklemez dalai között.
 
A hard-core rajongók imája viszont teljesülni látszik. A korábbi két stúdiólemez társproducerét, Kippert elengedte Sting, legalább is ezen a lemezen nem halljuk agyonkevert szintetizátor groove-jait, sőt a Durham Katedrálisban rögzített DVD-n sem halljuk, még vokálozni sem. Ez utóbbi koncertfelvételt november végén vásárolhatjuk majd meg a boltokban - Stinges ismerőseink karácsonyi ajándékait tehát kipipálhatjuk.
 
Hogy valóban az ihlet hiánya miatt nyúl mások munkáihoz Sting, ezen dalok után azért nem állíthatjuk. Lehet, hogy csak megvárja, amíg a zeneipar megtalálja a jövőbe vezető utat. De lássuk be, Sting 58 éves. Biztos azt akarjuk, hogy élete végéig a Roxanne-t énekelje? Új dalokat várunk, de a sötét téli éjszakák nem fogják meggyorsítani a várakozásunkat.
 
Aztán a hó végre elolvad, a virágok újra kinyílnak, és Stingtől - a pletykák szerint - egy új rock albumot kapunk majd ajándékul, talán épp jövő karácsonyra!
 
Máté Attila
stinghu@t-online.hu
www.sting.hu

 


Sting: If On A Winter's Night... - electronic press kit


A bejegyzés trackback címe:

https://sting.blog.hu/api/trackback/id/tr761435378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Sting.hu ...brand new site - magyar Sting rajongói oldal

A Sting.hu nincs semmilyen hivatalos kapcsolatban Stinggel, lemezkiadójával, vagy menedzsmentjével. Az oldalon található cikkek, írások, képek, termék- és cégelnevezések tulajdonosaik szerzői- és védjegyoltalma alá eshetnek.

A hozzászólások a szerzõk tulajdonai, minden más tartalom:
(c) 1999 - 2010. - Attis

süti beállítások módosítása