FŐOLDAL | HÍREK | KIADVÁNYOK | KONCERT | EXKLUZÍV | DALSZÖVEG | GALÉRIA | VIDEÓK | ZENELEJÁTSZÓ | VENDÉGKÖNYV | MSL-FANKLUB

2005. október

2005.10.01. 19:39

2005.10.02

54 éves Sting
 
Ma 54 éves Gordon Matthew Sumner, azaz Sting!
Boldog Születésnapot!
 
Wallsend városában született 1951. október 2-án Gordon Matthew, a Sumner család legidősebb gyermekeként (Becenevét csak később kapta). Az utca végén a hajógyár, Mithras-temploma fölé magasodott, a közeli nagyváros, Newcastle sziluettje pedig csodálatos keretet alkotott a fiatal Sting szülővárosának, mely még ma is álmai sziluettje…
Sting eleinte amatőrként lépett fel különféle dzsessz - rock formációkban, ebben az időben kapta a Sting (Fullánk) becenevet is, mivel állítólag úgy nézett ki sárga - fekete csíkos pólójában a színpadon, mint egy hatalmas darázs. 1977-ben alapította két társával a Police nevű újhullámos együttest, melynek ő lett a frontembere. Első lemezük megjelenését követően a filmesek is felfigyeltek rá, számos filmben szerepelt. Ezek közül a Quadrophenia volt az első, majd 1982-ben forgatta a Brimstone and Treacle-t, amelyben - a filmkritikusok szerint - az antihős alakítása a műfaj legjobbjai közé tartozik. 1986-ban a Police feloszlott és Sting elkezdte saját zenei elképzeléseinek megvalósítását. Első szólólemeze 1985-ben jelent meg és azt követő lemezek is a rocktörténet legjobb szólóalkotásai közé tartozik. Dalai mellett mint magánember is sokat foglalkozik az ökológiai világproblémákkal. 1990-ben alapította meg az Amazonasmenti esőerdők megmentéséért az Esőerdő Alapítványt. Tucatnál több Grammy - díjat kapott mint szerző és előadó. Az angol énekes önéletrajzi könyve 2 éve jelent meg Broken Music címmel. [Ezenanapon.hu]
Sting 4 alkalommal adott koncertet Budapesten is, 1988-ban a Human Rights Now! koncert keretében, majd 1996-ban, 2001-ben és 2004-ben saját turnéja keretében, legutóbb a T-Mobile szervezésében. Kép: 2005.09.24, Varsó - Atamanka.xorg.pl
 
Budapesten Branford Marsalis
 
A klasszikus dzsessz rajongói örülhetnek: október 5-én ugyanis a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarának szólistájaként Budapesten lép fel Branford Marsalis. A 46 éves Marsalis neve elválaszthatatlan a dzsessztől: annak klasszikus válfajától kezdve a dzsessz-hiphop-on át több különböző stílusú, nagy sikerű album fűződik nevéhez. Hazánkba egy rendhagyó koncert erejéig érkezik, ahol csak komolyzenei darabokat ad majd elő. A háromszoros Grammy-díjas szaxofonos - aki olyan nagyságokkal zenélt huzamosabb ideig, mint Sting (közreműködött Sting 5 nagylemezén és 2 turnéján), Miles Davis vagy Herbie Hancock - külön e koncert miatt repül át New Yorkból Budapestre.
Ha valaki ismeri a dzsesszt mint műfajt, akkor az Branford Marsalis. A New Orleans-i zenészcsaládból származó szaxofonos a nyolcvanas évek eleje, tehát ifjú huszonéves kora óta a műfaj elitjéhez tartozik. Szinte mindent kipróbált, aminek valamennyi köze van a dzsesszhez vagy akár csak a szaxofonhoz. Marsalist - aki vállaltan sokat merít az ötvenes, hatvanas évek dzsesszzenéiből - sokan a modern dzsessz első számú megújítójaként emlegetik.
1980-ban az Art Blakey and the Jazz Messengers tagjaként már New Yorkban robban be a dzsessz világába. 1983-ban jelent meg első önálló lemeze, Scenes in the City címmel, ami annyira jól sikerült, hogy 1984-ben már Miles Davis Decoy című albumának néhány felvételén is játszott. 1985-ben még mindig csak 25 éves, de a Sony Classical már egy komolyzenei lemez elkészítésére kéri fel (Romances for Saxophone). Ezen évtől kezdve egészen az évtized végéig Sting mellett turnézik világszerte, vele jön először Magyarországra is, 1988-ban egy Amnesty International-turné keretében (másodszor 1999-ben, saját dzsesszkvartettjével lépett fel Budapesten). Még így is marad ereje, hogy szinte minden évben kiadjon egy saját lemezt és hogy 1986-ban elkísérje Herbie Hancockot európai körútjára.
A kilencvenes évek elején új dolgokhoz nyúl, két filmzenét is ír Spike Lee-nek. 1992-es I heard you thwice the first time című albumáért és az 1994-es Bruce Hornsbyval közös Barcelona Mona című daláért egyaránt Grammy-díjat kap, utóbbiért már az instrumentális pop kategóriájában. Egyre inkább a könnyebb műfajok felé fordul, Jay Leno show-jának házi zenekarát is vezeti és megalakítja dzsessz-hiphop együttesét, a Buckshot LeFonque-ot, a csapat utolsó lemeze 1997-ben jelent meg.
A komolyzene 1998-tól kezdi igazán érdekelni, az Orpheus Chamber Orchestrával zenél, majd készít - modern francia szerzők műveit tartalmazó - közös lemezt, a 2001-es Creation-t. Ugyanebben az évben újabb Grammyt kap sokatmondó Contemporary Jazz című albumáért, és önálló lemezkiadót alapított Marsalis Music/Rounder Records néven, ahol azóta is számos - a családjával és saját kvartettjével készített - lemeze jelent meg.
Az eleganciájáról is híres Marsalis nem egy turné keretében, hanem külön e koncert miatt érkezik Budapestre, ahol a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekarának szólistájaként csak komolyzenei darabokat ad majd elő. Hallható lesz többek között Ravel La Valse és Rapszódia zenekarra és szaxofonra című műve, de Debussy, Mahler és Vaughan Williams egy-egy darabja is felcsendül majd, mindez Ligeti András vezénylése mellett. A komoly és a jazz-zene kedvelőinek igazi különlegesség lesz ez az este: a világ első számú szaxofonosa lép fel október 5-én a Művészetek Palotájában.
Branford Marsalis és a Magyar Telekom Szimfonikus Zenekara, Művészetek Palotája (IX., Komor Marcell u. 1.), október 5., 20.00. Jegyár: 7000-12 000 Ft
 
2005.10.06
 
Hová tűnt Sting?
 
Fény derült a titokra, hogy mit reklámoz mostanában a Sláger Rádió Stinggel és másokkal:
Hová tűntek a sztárok?
... A Slágeren mindig megtalálja oket!
Úgy érzi, nincs elég sztár a magyar rádiókban? Hogy elhanyagolják Önt, nem foglalkoznak a zenei ízlésével, vagy csak úgy csinálnak, mintha foglalkoznának? A Sláger Rádióban csak a legnagyobb sztárok legjobb zenéi szólnak! Megtaláltuk a Legjobbakat, hogy az Ön zenei igényét 100%-ban kielégítsük! Sztárkavalkád egész évben ... és októberben a sztárok "megfizetnek" Önnek :o)
Sikerült felkelteni az érdeklődését? Hallgassa a Bumerángot hétfő reggel, mert ott mindenre fény derül!
A sztárok hónapja alatt rengeteg információt, pletykát tudhat meg kedvencéről, de ez még nem minden! Természetesen a becsületes megtalálókat jutalmazzuk! Fizesse az idei őszi wellness hétvégéjét, vagy akár az autója törlesztőrészletét októberben Önnek Madonna, vagy Sting! [Sláger Rádió]
 
2005.10.23
 
Duett Chris Botti-val
 
Október 18-án jelent meg Sting trombitásának, Chris Bottinak legújabb lemeze. A To Love Again c. album olyan előadókkal felvett duetteket tartalmaz, mint Steven Tyler (Aerosmith), Gladys Knight, Jill Scott, Paula Cole, no és természetesen Sting. Egykori zenekari társával a "What are you doing the rest of your life" c. dalt rögzítették.
Az új album felvételei megnézhetők az Interneten!
Sting egyébként már szinte rendszeres vendég Chris Botti lemezein, először az 1999-es Slowin Down The World albumon szerepelt Sting az In The Wee Small Hours-ban, majd a 2001-es Night Sessions lemezre került fel Sting dala, a korábban kiadatlan All Would Envy, a 2004-es When I Fall In Love-on pedig a La Belle Dame Sans Regrets c. dallal segített trombitásának Sting. Sting ráadásul szerepelt Chris Night Sessions DVD-jén is.
A lemez egyébként megjelenik DualDisc-en is. A lemez egyik oldalán normál CD Audio formátumban találhatóak meg a dalok, a másik oldala viszont DVD lejátszóban nézhető meg, hiszen 5 élő felvétel tartalmaz Chris Botti jazz-quartettjével és David Sanborn szaxofonossal. Ez utóbbi felvétel megnézhető a Winamp vagy az AOLMusic webhelyén is a megfelelő lejátszóval felszerelkezve.
Chris Botti: To Love Again
01. Embraceable You
02. What are you doing the rest of your life (with Sting)
03. My One and Only Love (with Paula Cole)
04. Let there be love (with Michael Buble)
05. What's New
06. Good Morning Heartache (with Jill Scott)
07. To Love Again
08. Are You Lonesome tonight (with Paul Buchanan)
09. Lover man (with Gladys Knight)
10. I'll Be Seeing You
11. Pennies From Heavan (with Renee Olstead)
12. Here's that rainy day (with Rosa Passos)
13. Smile (with Steven Tyler)
 
 
Segítség a hurrikán áldozatainak
 
November közepén tervezik megjeleníteni azt a két lemezes válogatást, melyen a zeneipar próbál segíteni a New Orleans-t is letaroló hurrikánok áldozatainak. A "Hurricane Relief: Come Together Now" összeállítás 30 dalt fog tartalmazni, köztük számos új felvételt Coldplay, Barbra Streisand, Elton John, Clint Black, R. Kelly, Bonnie Raitt, Harry Connick Jr. előadásában, többen énekelnek Eric Clapton Tears In Heaven-jében, a címadó dalban pedig 27 mai csillag szerepel majd. Sting egyik felvétele is szerepel majd a válogatáson. A new orleans-i ihletésű "Moon Over Bourbon Street" '99-es koncertfelvétele kerül majd rá az egyik korongra. A lemezeladásból befolyó bevételeket az áldozatok családjainak továbbítják.

Hurrican Relief: Come Together Now
Gloria Estefan “Coming Out of the Dark/Always Tomorrow”
R. Kelly “Let Your Light Shine”
James Brown “Try Me”
Norah Jones/Wyclef Jean “Any Other Day”
John Fogerty “Born On The Bayou”
Barbra Streisand “I Believe”
Clint Black “The Great Mississippi Flood”
Earth, Wind and Fire “Devotion”
Kirk Whalum/Coolio “When the Saints Go Marching In”
John Mayer/Aaron Neville “Heart So Heavy”
Harry Connick Jr. “City Beneath The Sea”
Louis Armstrong “Do You Know What It Means To Miss New Orleans”
Various Artists “Come Together Now”
Fats Domino “Walking To New Orleans”
Coldplay “Fix You”
Lenny Kravitz “Believe”
Neville Brothers “Brothers”
Bonnie Raitt “I Will Not Be Broken”
Various Artists “Tears In Heaven”
Brian Wilson “Love and Mercy”
Michael McDonald, Wynonna Judd & Eric Benet “Heart of America”
Elton John “I’m Still Standing”
Sting “Moon Over Bourbon Street”
Dr. John “Goin’ Back To New Orleans” [Cikk a RIAA (Amerikai Zeneipari Szövetség) weboldalán]

 


A bejegyzés trackback címe:

https://sting.blog.hu/api/trackback/id/tr171252029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Sting.hu ...brand new site - magyar Sting rajongói oldal

A Sting.hu nincs semmilyen hivatalos kapcsolatban Stinggel, lemezkiadójával, vagy menedzsmentjével. Az oldalon található cikkek, írások, képek, termék- és cégelnevezések tulajdonosaik szerzői- és védjegyoltalma alá eshetnek.

A hozzászólások a szerzõk tulajdonai, minden más tartalom:
(c) 1999 - 2010. - Attis

süti beállítások módosítása