FŐOLDAL | HÍREK | KIADVÁNYOK | KONCERT | EXKLUZÍV | DALSZÖVEG | GALÉRIA | VIDEÓK | ZENELEJÁTSZÓ | VENDÉGKÖNYV | MSL-FANKLUB

Fragile - 2001 - kislemez

2001.11.12. 21:01

Miért is törékeny?

Van-e létjogosultsága itt Magyarországon, manapság a kislemezeknek? Nem tudom! Az eladó sokalta a 2500 Ft-ot, én nem. Pedig az én zsebem lett üresebb nem az övé! Mi a fene vett rá, hogy kiadjak egy fél-albumnyi pénzösszeget egy negyedórás korongra? Még mindíg nem tudok rá válaszolni. Lássuk azonban, mit tartalmaz a korong!

A maxi single 3 audio sávot és egy CD-ROM részt tartalmaz.

1. Fragile - from '...All This Time' (4:10)
2. Desert Rose - demo version (5:13)
3. Fill Her Up - original version (4:45)
4. Enhanced track - Fragile - new live video from "...All This Time"

Az első dal - a Fragile - a nóta új változatának stúdióban felvett verziója. Ebből készült a neten is megnézhető videoklip is, melyet Sting Toscana-i házában forgattak valamikor szeptemberben végén. A dal egészen hasonló az albumon is megtalálható élő verzióhoz, csupán néhány apró hangszerelésbeni különbség, valamint a vokál különbözik a koncertváltozattól.

A Desert Rose demo változata nem nagy durranás, majdnem olyan mint a Brand New Day albumon talalhato verzió, csak nincsen benne ének. Se Stinggé, se Cheb Mamié. Illetve az instrumentális nótában Sting ugyan "dúdolja" a fődallamot, de az teljesen más mint az albumverzión hallható változat. Valószínüleg még a Desert Rose teljes szövegének elkészülte előtt vették fel ezt a demót. Az érdekesség kedvéért néhány alkalommal meghallgatható.

A Fill Her Up már egy kicsit más "tészta". A nótanak itt nem a country-változatát, hanem a rockosabb, gitárcentrikusabb verzióját hallhatjuk. Az első verzék is furcsa üteműek (talán 7/4-ben szólnak?). A dal nekem nagyon szokatlan, nem tűnik annyira kidolgozottnak, mint az album verzió. Sejtésem szerint eredetileg ez került volna fel az albumra is, de sikerült megnyerni Sting egyik zenei példaképét James Taylor-t, hogy énekeljen néhány strófát a dalban, ezért hát újrahangszerelték a nótát country-gospelben.

A multimédiás CD-ROM részen a szeptember 11-i webcast PC-n lejátszható változatát találjuk. Ha nincs feltelepítve a QuickTime lejátszója, akkor azt is megtehetjük, fent van az 5-ös verzió a lemezen. A video tartalmazza Sting szeptember 11-en sugárzott beszédét, az élő Fragile-t, valamint az utána lévő leállást, a csendet, mikor a közönség sem tapsolt, megemlékezvén az aznap elhunytakról. (Sajnos eleggé apró, bélyegméretű a kép, melyet kinagyítva sem változik jobbra a minőség.) A teljes műsor kapható majd DVD-n és VHS videón is.

A maxi-kislemez néhány dala valószínüleg csak az olyan elvetemült rajongók számára nyújt újdonságot és élményt, mint jómagam. A vásárlók kislemezekbe vetett törékeny hitét sajnos ez sem fogja visszaadni...

Máté Attila

Sting Brand New Site - a magyar oldal
www.sting.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://sting.blog.hu/api/trackback/id/tr72464009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Sting.hu ...brand new site - magyar Sting rajongói oldal

A Sting.hu nincs semmilyen hivatalos kapcsolatban Stinggel, lemezkiadójával, vagy menedzsmentjével. Az oldalon található cikkek, írások, képek, termék- és cégelnevezések tulajdonosaik szerzői- és védjegyoltalma alá eshetnek.

A hozzászólások a szerzõk tulajdonai, minden más tartalom:
(c) 1999 - 2010. - Attis

süti beállítások módosítása