FŐOLDAL | HÍREK | KIADVÁNYOK | KONCERT | EXKLUZÍV | DALSZÖVEG | GALÉRIA | VIDEÓK | ZENELEJÁTSZÓ | VENDÉGKÖNYV | MSL-FANKLUB

Egyetemi Élet - XL/7-8. - 2001. december 5 - december 31.
A Debreceni Egyetem lapja - (Köszönet Tóth Péternek! :-)

All This Time
(Mindez idő alatt)...

...ez a címe annak az albumnak, melyet az épp 50 éves Sting rögzített olasz otthonának udvarán. A most megjelent koncertlemez összefoglalja 16 éves szólókarrierjét, de visszatekintést ad néhány dal erejéig a nyolcvanas évek elején méltán népszerű Police zenekar munkásságába is. A koncertet mintegy 200 fős közönség hallgatta végig, akik különböző kvízeken, sorsolásokon nyerték meg belépőiket Sting házába. Az előadást eredetileg On Such A Night (Azon az éjszakán) címen jelentették volna meg lemezen. A közel 2 éves Brand New Day turné zenészeiből, valamint meghívott muzsikusokból álló 15 fős zenekar több régi és új slágert dolgozott át napokkal a műsor előtt, az előadás, valamint a tervbe vett élő internetes adás tiszteletére.

A koncert napján azonban olyan események történtek a világban, melyek mind a zenészeket, mind a közönséget csendes hallgatásra kényszerítettek. Szeptember 11-én csak a Fragile volt látható az interneten. A koncert ugyan meg lett tartva, de számos dal kikerült a műsorból, melyre rányomta bélyegét a félelem, a düh, és a gyász...

... eddig a hivatalos beszámoló. A másfél évtizede várt koncertlemez azonban a történtek ellenére is számos friss és újdonságként ható anyagot tartalmaz. A '86-os Bring On The Night a jazz-világ muzsikusainak krémjét vonultatta fel, az All This Time is számos fiatal, de több veteránnak számító zenészt vonultat fel. Sting kezéből a bőgőt egy Christian McBride nevű amerikai zenész vette át, aki tavalyi lemezén a Walking On The Moon-t dolgozta át jazzbe. Sting most inkább csak az éneklésre koncentrált, habár az elektromos gitárt néhányszor azért még magához ragadta, hogy rockosabb alapot adjon zenészeinek. A Fragile-ban természetesen most is, mint mindíg akusztikus gitáron kísérte önmagát. A csellón - mely se rock, se jazz koncerten nem egy szokványos hangszer - Jacques Morelenbaum kölcsönzött lágyabb hangzást a dalok jó részének, B.J. Cole pedig a folkosabb, country-s hangzást mondhatta magáénak. A tragikus események miatti műsorváltozás azonban jószerével feleslegessé tette a steel gitár használatát (a tervek szerint az I'm So Happy és a Fill Her Up is előadásra került volna...).

***

A dalokra nem lehet eléggé dícsérő szavakat használni. Nem is próbálok meg én sem giccses jelzőket belefűzni a kritikába! Itt kérem minden a helyén van: a trombitaszóló recés hangja, vagy a zongoraszék recsegése éppúgy, mint a vokálosok sóhajai. A legnagyobb változáson a címadó, '91-es All This Time, a Police-os Don't Stand So Close To Me, valamint a '99-es Brand New Day ment át, mely sokkal blues-osabb lett ezáltal. Talán csak azokon a dalokon változtatott Sting, amelyek túl poposak, túl egyszerűek voltak egy ilyen színvonalú csapathoz. Jóval több jazzes elem, több hangszeres megnyilvánulás fért bele így a dalokba. Persze mindegyik nóta már éveket érlelődött a koncertszínpadokon, tehát nem kellett túl nagy fejtörés ahhoz, hogy mit kelljen rajtuk megváltoztatni. Ezért hasonlít egy kicsit a koncert örömzenélésre. Azonban mégsincs sok felesleges díszítés, és túl sok üres helyet sem találni a dalok felépítésében, sem a hangszeres előadásban. Itt kérem nincs monoton gépzene, de nincs túlburjánzó szóló sem. A felvett anyag minősége pedig vetekedik egy stúdiólemezével. A közönség - kis létszáma ellenére - hallható a megfelelő helyeken, de nincs túlhangosítva, hogy zavaró legyen a tapsvihar jelenléte. Persze a koncert hanganyagát azért át kellett keverni ahhoz, hogy karosszékben ülve is minden egyes hang élvezhető legyen, de így is megmaradt az előadás egyéni íze, felejthetetlen hangulata. A dalok közötti összekötő szöveg is ki lett vágva, melyet láthattak, hallhattak a webes koncert nézői is.

A lemez hallgatásakor ne feledkezzünk meg a terrortámadásban elhunytakról - a korongot az ő emléküknek ajánlotta fel Sting -, hogy sose felejtsük el mi történt mindez idő alatt...
 

Máté Attila

 


A bejegyzés trackback címe:

https://sting.blog.hu/api/trackback/id/tr882463991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


Sting.hu ...brand new site - magyar Sting rajongói oldal

A Sting.hu nincs semmilyen hivatalos kapcsolatban Stinggel, lemezkiadójával, vagy menedzsmentjével. Az oldalon található cikkek, írások, képek, termék- és cégelnevezések tulajdonosaik szerzői- és védjegyoltalma alá eshetnek.

A hozzászólások a szerzõk tulajdonai, minden más tartalom:
(c) 1999 - 2010. - Attis

süti beállítások módosítása